. . .

Автомобилните амортисьори – колко е важно да ги познавате добре

Полагането на добри грижи за амортисьорите е ключът към постигането на максимален комфорт в автомобила. Разберете какво трябва да знаете за тези жизненоважни компоненти.

Повечето съвременни собственици на автомобили обикновено се чувстват много удобно с колата си. Автомобилът им може да вози безпроблемно по различни видове пътни настилки, оставяйки пътниците да се чувстват доста удобно. Но осъзнават ли, че могат да загубят такъв комфорт, ако не се грижат за амортисьорите? Точно затова се предполага, че собствениците на автомобили трябва да знаят коефициент и край на своите амортисьори. Какво представляват амортисьорите?

Собствениците на автомобили трябва да знаят, че автомобилните амортисьори – както подсказва името му – са компонентът на техните автомобили, на които е възложена задачата да минимизират прекомерното движение, което колата получава поради неравна пътна настилка.


Как работят амортисьорите?

Всеки път, когато шофьор удари дупка на пътя, тези конкретни компоненти се опитват да направят всичко възможно, за да поемат трептенията поради движението, което се случва, когато пружините на автомобила се движат нагоре и надолу.Те имат за цел да премахнат прекомерното движение на окачването.

Има два начина, по които работят амортисьорите. Първият е този, известен като компресия или движение на затваряне. Друг е отскокът или това, което е известно още като отварящо движение. Именно по тези два начина амортисьорите са в състояние да поддържат контакта на гумите с повърхността на пътя.


Видове амортисьори

Предлагат се различни видове амортисьори, всеки от които има различно предназначение.

1. Въздушни амортисьори

Също понякога се нарича амортисьор с регулируем товар. Въздушните амортисьори използват сгъстен въздух, за да направят абсорбера по-твърд. Сгъстен въздух се използва и за пружината на абсорбера. Зареждането на повече въздух ще направи въздушния амортисьор по-твърд, докато отстраняването на въздуха ще го направи по-малко твърд.

2. Течни / механични

Обикновено наричани амортисьори, този амортисьор е проектиран за плавно забавяне на автомобила и се предлага в два варианта: течен или механичен.

Течните амортисьори намаляват удара върху превозното средство чрез използването на сгъстени течности, докато механичните амортисьори имитират конструкцията на флуида, но използват електрически сигнали вместо просто течна субстанция.

3. Амортисьори с резервоари

Амортисьори е с резервоари обикновено се използват за пътни превозни средства. Шоковете на резервоара използват азота като абсорбиращ материал, тъй като основната им цел е да подобрят жизнеспособността, когато превозното средство се движи по груби и неравни повърхности.

4. Пружинен амортисьор

Най-основният и често използван амортисьор е пружинният амортисьор. Както подсказва името му, той използва гумена или еластична пружина, която може да компресира или разшири при нужда.


Колко издръжливи са амортисьорите?

За съжаление често се случва повечето амортисьори, предлагани на пазара, да са относително уязвими от повреди. Това е особено вярно, ако системата за окачване на автомобила често е принудена да работи при екстремни температури.

И все пак в този момент собствениците на автомобили може би питат как трябва да знаят дали трябва да се подменят амортисьорите им.

Е, най-лесният начин, по който могат да се приближат собствениците на автомобили, е да закарат колата си до най-близките неравни пътища, които имат много неравности или дупки.

Важно е също така да се има предвид, че въпреки че изтичането на масло от амортисьорите е очевиден индикатор за замяна, има тенденция някои да се износват дори и без най-малко изтичане на масло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *