. . .

Защо магнезият (Mg) е важен за нашето здраве ?

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло.Той играе няколко важни роли в здравето на тялото и мозъка.Въпреки това, може да не получавате достатъчно от него, дори ако ядете здравословно.


Ето десет здравни ползи от приемането на магнезий:


1. Магнезият е включен в стотици биохимични реакции в тялото виМагнезият е минерал, който се намира в земята, морето, растенията, животните и хората.
Около 60% от магнезия в тялото ви се намира в костите, а останалата част е в мускулите, меките тъкани и течности, включително кръвта.Всъщност, всяка клетка в тялото ви я съдържа и се нуждае от нея.

Една от основните роли на магнезия е да действа като кофактор или “помощна молекула” в биохимичните реакции, непрекъснато извършвани от ензими.Всъщност тя участва в повече от 600 реакции в тялото ви, включително :

    Създаване на енергия: Помага за превръщане на храната в енергия.
    Образуване на протеин: Помага за създаването на нови протеини от аминокиселини.
    Поддръжка на гена: Помага за създаване и възстановяване на ДНК и РНК.
    Мускулни движения: Е част от свиването и отпускането на мускулите.
    Регулиране на нервната система: Подпомага регулирането на невротрансмитерите, които изпращат съобщения през мозъка и нервната система.

За съжаление, проучванията показват, че около 50% от хората в САЩ и Европа получават по-малко от препоръчаното дневно количество магнезий.


2. Може да повиши производителността на тренировкатаМагнезият също играе роля в изпълнението на тренировката.

По време на тренировка може да се нуждаете от 10-20% повече магнезий, отколкото когато почивате, в зависимост от дейността.Магнезият помага за пренасянето на кръвната захар в мускулите и изхвърля млечната киселина, която може да се натрупа в мускулите по време на тренировка и да причини болка.Проучванията показват, че допълването с него може да повиши работата на атлетите, възрастните хора и хората с хронични заболявания.

3. Магнезият намалява депресиятаМагнезият играе важна роля в мозъчната функция и настроението, а ниските нива са свързани с повишен риск от депресия.Някои експерти смятат, че ниското съдържание на магнезий в съвременната храна може да причини много случаи на депресия и психични заболявания.
Допълването с този минерал може да помогне за намаляване на симптомите на депресия – и в някои случаи резултатите могат да бъдат драстични.


4. Има ползи срещу диабет тип 2Магнезият е от полза и за хората с диабет тип 2.

Проучванията показват, че около 48% от хората с диабет тип 2 имат ниски нива на магнезий в кръвта си. Това може да увреди способността на инсулина да поддържа нивата на кръвната захар под контрол.Освен това, изследванията показват, че хората с нисък прием на магнезий имат по-висок риск от развитие на диабет.5. Магнезий може да понижи кръвното наляганеПроучванията показват, че приемането на магнезий може да понижи кръвното налягане. В едно проучване, хората, които са приемали 450 mg на ден, са имали значително понижение на систолното и диастоличното кръвно налягане.


6. Има противовъзпалително действиеНиският прием на магнезий е свързан с хронично възпаление, което е един от двигателите на стареенето, затлъстяването и хроничните заболявания.В едно проучване е установено, че децата с най-ниски нива на магнезий в кръвта имат най-високите нива на възпалителния маркер CRP.Те също така са имали по-високи нива на кръвната захар, инсулин и триглицериди.

Магнезиевите добавки могат да намалят CRP и други маркери на възпаление при по-възрастни хора, хора с наднормено тегло и такива с преддиабет.По същия начин, храни с високо магнезий – като мазни риби и тъмен шоколад – могат да намалят възпалението.


7. Магнезият може да помогне за предотвратяване на мигренаМигренозните главоболия са болезнени и изтощаващи. Често се появяват гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум.

Някои изследователи смятат, че хората, които страдат от мигрена, са по-склонни от други да страдат от недостиг на магнезий.В едно проучване, допълването с 1 грам магнезий осигурява по-бързо и ефективно освобождаване от остър мигренозен пристъп, отколкото обичайното лекарство.Освен това, богатите на магнезий храни могат да помогнат за намаляване на симптомите на мигрена.


8. Намалява инсулиновата резистентностИнсулиновата резистентност е една от водещите причини за метаболитен синдром и диабет тип 2.Характеризира се с нарушена способност на мускулите и чернодробните клетки да абсорбират правилно захарта от кръвта.Магнезият играе решаваща роля в този процес и много хора с метаболитен синдром са дефицитни.В допълнение, високите нива на инсулин, които съпътстват инсулиновата резистентност, водят до загуба на магнезий чрез урината, което допълнително намалява нивата на магнезий в тялото.

За щастие, увеличаването на приема на магнезий може да помогне.


9. Магнезий подобрява симптомите на ПМСПредменструалният синдром (ПМС) е едно от най-честите заболявания сред жените в детеродна възраст.Неговите симптоми включват задържане на вода, коремни спазми, умора и раздразнителност.Интересно е, че магнезият подобрява настроението, намалява задържането на вода и други симптоми при жени с ПМС.


10. Магнезият е безопасен и широко достъпенМагнезият е абсолютно необходим за доброто здраве. Препоръчителната дневна доза е 400–420 mg на ден за мъжете и 310–320 mg на ден за жените.

Можете да го получите от храната и добавките.

Предлагаме ви списък с храни, които са добри източници на магнезий:

    Тиквени семки: 46% от RDI в четвърт чаша (16 грама)
    Спанак, сварен: 39% от RDI в чаша (180 грама)
    Швейцарска коприва, варена: 38% от RDI в чаша (175 грама)
    Тъмен шоколад (70–85% какао): 33% от RDI в 3,5 унции (100 грама)
    Черен боб: 30% от RDI в чаша (172 грама)
    Киноа, приготвена: 33% от RDI в чаша (185 грама)
    Бадеми: 25% от RDI в четвърт чаша (24 грама)
    Кашу: 25% от RDI в една четвърт чаша (30 грама)
    Скумрия: 19% от RDI в 3,5 унции (100 грама)
    Авокадо: 15% от RDI в едно средно авокадо (200 грама)
    Сьомга: 9% от RDI в 3,5 унции (100 грама)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *