. . .

Защо и с какво преходите в планината са полезни ?


Търсите ли здравословен спорт, който ви позволява да бъдете в контакт с природата и e подходящ за всеки тип човек? Без съмнение това може да е туризмът. Френетичният ритъм на живота, работата и градския живот, в които живеем, преминават границата. Това не е чисто физическа материя, а психическа. Депресията вече е пандемия и рядко има човек, който не е изпитал стрес, тревожност или безсъние.

Прекарването на времето на открито може да е по-добро, отколкото си мислите. Обикновено туризмът е здравословен за нашето тяло, но малцина проумяват, че може да бъде полезен и за нашето психично здраве.
Планинският туризъм въплъщава в себе си онова, което представлява планината: спираща дъха гледки, чист въздух и добра тренировка.


Ето защо все повече хора осъзнават ползите от пешеходния туризъм и затова феновете нарастват. Когато се разхождаме, освен просто ходене, ние се наслаждаваме на уникални пейзажи и сме в контакт с природата.

Представяме ви 7 страхотни причини, поради които трябва да опитате туризмът в планината.1. Ефективен начин да замените тренировката сиКакто всеки знае, спортът винаги е добър идея, защото изгаря мазнините, оформя тялото ви и е полезен за сърдечно-съдовата система. Ако дългото ходенето е добър избор, туризмът, въпреки че е друг начин за разходка, е много по-добър от разходка. Колкото повече изкачвате, толкова повече калории ще изгорите.

2. Да бъдеш в контакт с природата

Ако обичате природата, не се съмнявайте, че туризмът е перфектната дейност за вас. Ще бъдете изумени от естествения живот, пълен с естествени разходки и водопади. Чистият въздух и растителността успокояват ума ми, а ходенето зарежда тялото ми с кислород и ендорфини. Чувствам се добре в тялото си, докато се разхождам.Ще видите растителност, която ще ви накара да забравите за момент суматохата и сивия цимент на града. И ще дишате свеж въздух без замърсяването на големия град. Също така, ако се ослушате достатъчно, ще чуете радостната песен на птиците, както и някои животни в района.3. Перспектива на града

В по-голямата част от времето си живеем в изкуствена среда – жици, стълбове, бетон, стъкло, пластмаса, прави ъгли и прави линии навсякъде. Почти всичко е проектирано, изработено и поддържано от хората. Лесно е да забравим за всички други видове, с които споделяме света. Или откъде идва храната, енергията или водата.

Планината ме свързва с елементите: скали, мръсотия, дървета, листа, храсти, въздух, вода и др.

Удобството на създадения от човека свят е страхотно (и все още 10-20% от хората не го имат), но е добре да се свържете с всичко онова, което се крие отвъд това.

Планината предлага странен микс от хаотично и успокояващо.Всеки маршрут и всяка планина са различни светове. Открийте прекрасните ъгли далеч от гледката на мнозинството, които се виждат в средата на гората, тази самотна скала, която няма да се колебаете да качите, за да направите снимка. Това малко езерце с кристални води. С всеки нов преход ще откриете красиви пейзажи. Дори да повтаряте маршрута, ще забележите неща, които не сте виждали.

Напомня ми, че постигането на трудни неща (например изкачването на труден връх) носи огромно удовлетворение. Понякога като тръгна на поход, се чудя защо тръгвам. Силен глас казва: “Да, това нещо, което върви нагоре по хълма … е гадно.”, но стигнеш ли крайната цел няма сравнимо чувство в този момент.4. Отпуска ума


Разходките сред природата може да отпусне ума ви и да намали звука на умственото бърборене. Фокусирате се само върху изкачването, препятствията и това, което е пред вас. Тогава  сте ти и пътеката. Ритъмът и фокусът. Разходката из природата и дишането на чист въздух ни помага да се отпуснем и да избягаме от стреса на града. Туризмът ви помага да забравите всички проблеми, като се препоръчва за хора, страдащи от тревожност, стрес или депресия. Не се колебайте- когато се почувствате претоварени, вземете обувки си, вземете раницата си, пригответе лека закуска и отидете сред природата, за да ходите, изключете ума си  и изчистете душата си. Вашето здраве, вашият живот и вашето аз ще ви благодарят.

5. Свързва хората по уникален начин


Разговорите в барове, офиси или партита често са незадоволителни за мен. Там има много  его и измислени от хората норми. Хората рядко показват кои всъщност са, с какво всъщност се занимават или какво наистина мислят. Те са предимно маски. Природата е красива, защото може да ни напомни, че сме слаби, сами, незначителни и почти мъртви. Това от своя страна може да ни освободи от задушаващите ограничения на социалната норма. Смятам, отчасти, заради това, че разговорите по пътеки или по върховете на планините често водят до по-истинска, спокойна и честна версия на някого. Докато ходите по пътека с някого, вие сте част от едно и също племе, на едно интересно и предизвикателно пътуване заедно.

Природата предлага невероятната полза, където не присъства покритието на мобилния оператор и интернета. Ако сте екстровертна личност, без съмнение в много случаи, в които практикувате туризъм, за да се сдобиете с нови приятели с други любители на природата като вас, използвайте възможността да опознаете любимите си маршрути и да ги насочите към пътуване занапред.


6. Не изисква средства


Ако започнете да ходите по преходи и нямате необходимото облекло и аксесоари, първоначалната инвестиция може да бъде висока, особено ако започнете през зимата и е студено, защото освен от най-важното, ще ви трябва шал за врата, яке с ветроупора и може би повече екстри. Но след като първоначалната инвестиция е направена или ако живеете в тропическа страна с хубаво време, може би най-големият разход, който трябва да направите, е бензинът, за да отидете до началната точка на маршрута, тъй като ако купувате дрехи и обувки направени специално за спорт на открито, те са от много издръжлив материал.

Така че знаете, за следващата си почивка вземете раницата си и се свържете с природата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *