. . .

Каква е ролята на филтрите в нашия автомобил

Като движеща сила за вашия автомобил, двигателят заслужава много уважение и грижи: ако двигателят на вашия автомобил откаже, вие отивате … ами никъде.


Можете също така да имате бърз и безпроблемен ремонт, тъй като ремонтът на двигатели често включва сложна и отнемаща време работа на техник. Две непретенциозни, сравнително евтини авточасти могат да ви помогнат да поддържате двигателя си здрав и безпроблемно работещ за дълго време. Единствената „уловка“ е, че те се замърсяват толкова, че понякога се налага да ги замените.

Говорим за въздушни филтри и маслени филтри. Вече не можеш да гледаш предаване, свързано с автомобили, по телевизията, без някоя компания да изтъкне марката си филтри като по-добра от останалите. Но как точно, въздушните и маслените филтри влияят върху двигателя на колата ви? В тази статия ще филтрираме фактите от маркетинговата фантастика.


Първо, нека разгледаме как въздушните филтри помагат на двигателя да диша по-лесно. Проверете зоната на скарата и предния регистрационен номер на вашия автомобил или камион след шофиране в късна нощ при топло време. Доста отвратително, а? Пръсканите бъгове, сок, листа и други мръсотии, които виждате отвън, също могат да пробият в отвора на двигателя. Там може да попадне и вода. Ако бъговете и другите мръсотии на пътя го прекарат през всмукването на въздух и в самия двигател, това може да причини абразия или корозия – две неща, които определено не искате.

Въздушният филтър улавя всички гореспоменати сурови материали много преди да стигне до двигателя. Често филтърът е защитен в пластмасова кутия, за да предпази още повече двигателя от замърсители. Ако оставите въздушен филтър да се замърси твърде много, той ще пропуска въздуха двигателя, който процесът на изгаряне трябва да направи енергията най-ефективно. Теоретично, въздушен филтър може да се замърси толкова много, че двигателят да не работи. Но това, което е по-вероятно е, че филтърът за мръсен въздух ще лиши двигателя от достатъчно количество въздух, за да попречи на работата. Изследвания с модерни автомобили с впръскване на гориво показват, че мръсният въздушен филтър може значително да понижи мощността на двигателя, но няма да повлияе толкова много на икономията на гориво.

Вашият типичен маслен филтър, може би с размер на чаша за кафе, изпълнява изключително важна работа за такъв малък обем. Побдобно на това, че бъбреците на собственото ви тяло прочистват кръвта ви, масленият филтър на автомобила почиства автомобилната кръв – двигателното масло – от примеси. Петната от мръсотия и метални стърготини действат като миниатюрни пясъкоструйни машини, когато те плуват в моторното масло. Техните абразивни начини могат особено да износват лагерите на двигателя, което води до ниско налягане на маслото. Това от своя страна може да доведе до големи щети на двигателя. С течение на времето масленият филтър се запушва толкова много с примеси, че вече не почиства ефективно маслото – мръсното масло просто продължава да рециркулира около двигателя. По същество масленият филтър предпазва вашия двигател от вредни плаващи боклуци.

В колата ви има някои елемента, които можете да отлагате при смяна – и в най-лошия случай просто ще ви дразнят. Този лепкав освежител за въздух, който загуби аромата си преди седем месеца, например. Но тъй като важните въздушни и маслени филтри са за здравето и благополучието на двигателя ви, те са две заменяеми части, които определено ще искате да обслужвате по график. Проверете ръководството на собственика на вашия автомобил, за да видите колко често вашите филтри трябва да бъдат заменяни, както и подходящия размер за нови.


В добрите стари времена, когато автомобилите изискваха много повече поддръжка – говоря за 90-те години и по-рано, ние приехме това като закон, да сменяме масло (и маслен филтър) на всеки 4 828 километра. Вярвам, че това всъщност беше закон, издаден от боговете на автомобилите. Ако сте избрали да нарушите тяхното правило, трябва да им отдадете почит под формата на огромни сметки за ремонт на двигатели. Научих този урок по трудния начи. Днес, благодарение на по-добрата технология на двигателя, се радваме на малко повече снизходителност в тези схеми за смяна на филтрите и течностите. Ако оценявате, че автомобилът ви вози от точка А до точка Б, ще направите малка инвестиция, за да смените тези филтри, когато производителят препоръва. Считайте го за много евтина превантивна грижа за вашия автомобил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *