. . .

Полезни храни с почти 0 калории

Макар че може да няма такова нещо като отрицателнокалорична храна, има храни с толкова ниско съдържание на калории, че едва ли се залепват в значителна част от дневната ни калорийна сума.


Някои храни могат да бъдат с много ниско съдържание на калории – например парченце зеленчук – те все още осигуряват калории, всъщност не поставят тялото ви в ситуация с дефицит на калории. Например, повечето зеленчуци без нишесте са много нискокалорични, само около 25 калории на ½ чаша варени или 1 чаша сурови. Това количество калории е малко, поради което насърчаваме хората да увеличат максимално приема на зеленчуци през целия ден.


1. Диня

Една чаша нарязана на кубчета диня осигурява около 45 калории, 11 грама въглехидрати, 1 грам фибри и 9 грама захар, освен това е добър източник и на антиоксидантните витамини А и В.


2. Целина

Целината е с много ниско съдържание на калории. Целината е популярна здравословна закуска благодарение на хрупкавата си текстура и свеж тревист вкус, а ниският брой калории също е в плюс. По-конкретно, около три стръка целина съдържа 19 калории. С тези няколко калории ще получите около 2 грама фибри, 4 грама въглехидрати, 40% от дневно препоръчителното количество витамин К и 10% от препоръчителното дневно количество от всеки витамин А и фолат.“


3. Репички

Яжте толкова репички, колкото желаете. Със своя пикантен вкус и хрупкава текстура, репичките са голям хит за любителите на вегета от всякакъв вид. Можете да използвате репички във всичко – от салати до супи и основни ястия. Дори и с благоприятния си вкус, репичките са невероятно нискокалорични – в 1 чаша има само 19 калории. Това е малко количество калории, плюс това, тези зеленчуци са богати на витамин С, подсилващ имунитета и борещи се с болести хранителни вещества, предлагайки около 14% от препоръчителната ви дневна доза само за ½ чаша.


4. Краставици

Невероятно универсалнi зеленчуци, които са основен продукт в много култури по света, краставиците са толкова питателни, особено като се има предвид, че има само около 8 калории в половин чаша. Това означава, че лесно бихте могли да се насладите на 2 пълни чаши за по-малко от 40 калории. Tе са отличен източник на витамин К, който е важен за съсирването на кръвта, изграждането на здравината на костите и предпазването от сърдечни заболявания.


5. Кафе

Сякаш имаш нужда от друга причина да пиеш кафе. Може да не е най-хранителната закускa, но кафето е изключително ниско калорично. Всъщност е и доста здравословно, съдържащо тонове антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да подобрят здравето. Няколко проучвания дори показват, че пиенето на кафе може да намали риска от различни заболявания, от диабет тип 2 до някои видове рак.


6. Чери домати

Не позволявайте на малките им размери да ви заблудят – тези мини версии на домати са сериозно количество храна за малкия им размер, включително витамини А и В6. В една чаша чери домати има само 27 калории и са страхотни, защото можете просто да ги хапвате като закуска и да се чувствате удовлетворени.


7. Карфиол

Братовчедът на броколи и брюкселско зеле също има какво да предложи. Като член на кръстоцветното семейство зеленчуци, карфиолът съдържа безброй ползи за здравето, включително способности за повишаване на сърцето и имунитета. Освен това е противовъзпалителен и е богат на множество витамини и минерали. Една чаша нарязан на половин инча карфиол е около 27 калории, плюс 2 грама фибри и 2 грама протеин. Ако искате да изядете цяла малка глава от карфиол, бихте консумирали само около 66 калории!


8. Берита

Няма ограничение за ползите, които могат да осигуряват плодовете, независимо дали са ягоди и боровинки или годжи бери. Те осигуряват един тон пристрастяващо сладки аромати за малко количество калории. Освен, че са вкусни, горски плодове могат дори да поддържат мозъка ви буден.


9. Пуканки

Какво ще кажете за пуканки вместо чипс? Докато пуканките, които получавате по кината, обикновено са с масло, сол и пак масло, домашната версия всъщност е доста нискокалорична и много хранителна. Това е така, защото пуканките са пълнозърнести, което означава, че съдържат всички фибри от триците в допълнение към куп витамини и хранителни вещества. Високото съдържание на фибри ви кара да се чувствате пълноценни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *