. . .

Ползите от витамин B12

Витамин В12 има много ползи за здравето както за млади, така и за възрастни, както и за всички между тях. Той се бори с астмата при деца, показа подобрения срещу ХИВ при възрастни.


Възрастните, които забелязват спад на умствената функция, дори появата на болестта на Алцхаймер, трябва да започнат прием на B12. Експертите са установили, че когато психичните симптоми се лекуват с витамин В12 в рамките на шест месеца от появата им, много от симптомите изчезват или умствената яснота се подобрява.

Витамин В12 може също да помогне за облекчаване на депресията при възрастни хора, като работи със съединение, което спомага за производството на серотонин, невротрансмитер, отговорен за спокойното чувство на благополучие.

B12 също играе роля в производството на мелатонин. Мелатонинът е хормонът, отговорен за това, че ви позволява да спите добре. С напредване на възрастта тялото е по-малко ефективно да произвежда този хормон. Добавката B12 помогна на някои по-възрастни да спят по-добре.

В противоположния край на жизнения спектър децата, които имат астма, могат да се възползват и от витамин В12. Седмичните инжекции от 1000 mcg или дневни перорални добавки от 1 до 3 mcg подобряват състоянието им и водят до по-малък задух.

Пациентите със СПИН обикновено имат ниски нива на този витамин. Това може да се използва като показател, че общият хранителен статус е нисък и че трябва да се обърне внимание на приема на всички хранителни вещества. В лабораторията витамин В12 под каквато и да е форма намалява репликацията на ХИВ. Това е обнадеждаващо лечение, което все още трябва да бъде тествано при хора.

Няколко проучвания показват, че B12 драстично увеличава броя на сперматозоидите при мъже, чийто брой е малък. Витаминът също така скача – стартира действието на сперматозоидите, увеличавайки процента на подвижност.

Хората с тинитус, които имат постоянен шум в ушите, често имат недостиг на витамин В12. Добавката намалява дразнещия шум при някои хора.

За щастие, повечето хора получават повече от достатъчно B12 в ежедневния си прием.Витамин В12 е само един от многото витамини, които са част от здравословната диета.


До какво води недостигът на витамин B12 ?

Може да забележите, че ви липсва енергия или да се чувствате отпаднали. Мнозина смятат, че това е просто част от ежедневието, но може да се дължи на по-ниски нива на B12.
Може би сте забелязали, че сърцебиенето ви е по-бързо, отколкото обикновено, или че дишането ви се ускорява. Може би сте забелязали, че кожата ви е по-бледа, отколкото обикновено, или че имате болка в езика, която не можете да обясните.
Ако коремът ви боли, което обикновено не се случва, това също може да е признак, че нивата на B12 са ниски.
Нещата могат да станат по-сериозни, ако сте в състояние с нисък B-12 за продължителен период от време. Може да започнете да усещате, че пръстите на краката и ръцете изтръпват. Може да ви е по-трудно да ходите и да изпитвате промени в настроението или чувства на депресия. Възможно е и да забележите, че имате проблеми със запомнянето си или че имате чувство на дезориентация или дори деменция.


Преди да предприеме някакъв курс на лечение, читателят трябва да потърси съветите на своя лекар или друг лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *