. . .

Спирачните дискове – защо са толкова важни ?

В спешни ситуации спирачките могат да спрат автомобила рязко, избягвайки сблъсъци с други превозни средства, пешеходци и велосипедисти. Следователно значението на ефективната спирачна система не трябва да се подценява.
За да ви помогнем да извлечете максимума от спирачките си и да гарантирате, че са в изправно състояние, поддържайки ви възмоно най-безопаснo по всяко време, ние създадохме подробно ръководство по темата.


Какво представляват спирачните дискове и как работят?

Типичната спирачна система на автомобила се състои от спирачни дискове, спирачен апарат и чифт спирачни накладки за всяко колело. Накладките са монтирани в шублера, като фрикционният им материал почти докосва двете страни на спирачния диск.
Когато натиснете спирачния педал, хидравличната течност в шублера натиска всяка спирачна накладка срещу всяка страна на въртящия се спирачен диск. Това води до получаване на триене, което забавя и спира автомобила.
Като се замислите колко пъти това действие се провежда ежедневно, седмично, месечно и годишно – не е изненада, че спирачните накладки търпят износване и се нуждаят от редовна подмяна.


Колко дълго траят спирачните дискове?

Няма твърди и бързи правила по този въпрос. Комплект спирачни дисков може да издържи между 25 000 и 60 000 мили – възможно е и повече.Основен фактор в живота на дискове е начина, по който се използва и задвижва автомобилът.


Кои фактори могат да повлияят на това колко дълго издържат спирачните дискове?

Струва си да вземете предвид следните фактори, за да ви дадете представа за живота на спирачките ви.

Къде карате ?
Ако голяма част от шофирането ви по е магистралата, може да откриете, че спирачниte ви дискове издържат по-дълго, отколкото ако повече шофирате из града и на по-кратки пътувания.
Причината? Спирате  на светофари, кръгови и кръстовища – и затова натискате спирачките по-често, отколкото ако пътувате по магистрала, където ги използвате по-малко.

Колко товар имате ?
Друг фактор за износването на накладките е теглото, което се носи от превозното средство, напр. 4 или 5 пътници, напълно натоварен багажник, теглене на каравана и др. Когато автомобилът е по-лек, е по-лесно да се забави и спре с по-малко усилие за спиране.
Превозно средство, използвано от семейство с може би четирима или петима души вътре в него, очевидно е по-тежко и натискането на спирачка създава повече напрежение върху спирачните накладки. Спирането му в едно и също време изисква по-голямо налягане.

Колко километра правите ?
Колкото повече мили изминавате, толкова повече използвате спирачките и по-бързо се износват спирачните накладки, това е толкова просто.Обикновено предните спирачни накладки ще се износват по-бързо от тези отзад, тъй като предната борави с повече от спирачния товар.

Как мога да разбера, че трябва да се подменят спирачните дискове?

Никога не пренебрегвайте спирачни дискове, които се нуждаят от подмяна. Повечето автомобили са оборудвани със сензори за износване, за да открият кога има проблем. Има обаче и други признаци, на които трябва да внимавате.Предупредителни знаци за смяна на дисковете

Предупредителна светлина
Най-очевидната индикация обикновено е индикаторна лампа за износване на спирачната накладка на таблото на автомобила, което показва, че поне един комплект накладки е почти износен и е необходима подмяна, за да се монтира. Не всички автомобили обаче са оборудвани със сензори за накладки.Ако колата ви няма сензори, трябва да се уверите, че спирачните накладки се проверяват и проверяват редовно.


Силно скърцане

Ако  чуете силен скърцащ звук при спиране, това е истински предупредителен знак, че са необходими нови спирачни накладки или поне изисква проверка.Ако чуете шум от шлайфане, вероятно спирачните накладки са износени напълно. Ако това се случи, не трябва да шофирате автомобила и да организирате проверката и смяната на спирачките възможно най-скоро.

Визуална проверка

Понякога е възможно да погледнете спирачните дискове за износване. Трябва да се виждат най-малко три милиметра от тях. Ако видите  по-малко, проверете спирачните накладки.


Издърпване на една страна

Докато спирате, ако чувствате така, сякаш обилът ви се дърпа към едната или другата страна, вероятно има повреда на спирачката. Неравномерното износване на накладките ще бъде причинено от дисбаланс в спирачната ефективност, който трябва да бъде проверен и отстранен.


Лоши вибрации

Ако педалът на спирачката вибрира, когато натиснете крака надолу върху нея, подложките могат да се изкривят поради прекомерно натрупване на топлина, може да има и прекомерно износване или повреда на спирачния диск.

Как да направите спирачните дискове да издържат по-дълго ?

• Осъзнаването на предстоящия трафик и предвиждането на потенциални ситуации на спиране помага на водача да натиска спирачките стабилно и постепенно, вместо да внезапно да ги забие.
• Избягвайте шофиране с висока скорост, което води до необходимост от силно и бързо спиране – внезапното спиране поставя спирачните накладки под допълнително напрежение.
• Бързото ускорение и неистовото спиране увеличават износването на спирачните накладки, така че отговорното  шофиране може да помогне за намаляване на евентуалните повреди и допринася за по-дълъг живот.


Колко дълго траят спирачните дискове?

Както при спирачните накладки, продължителността на живота на спирачните дискове ще се различава от превозното средство до превозното средство. Понякога и подложките, и дисковете трябва да се променят и подменят едновременно, въпреки че обикновено дисковете ще надхвърлят продължителността. Предните спирачни дискове в крайна сметка ще станат твърде тънки, което може да доведе до прегряване и загуба на ефективност. Необходимата дебелина на спирачния диск е продиктувана от производителя, затова ги проверявайте винаги, когато обслужвате автомобила си.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *