. . .

7 здравословни ползи от черния шоколад

Черният шоколад е пълен с хранителни вещества, които могат да повлияят положително на вашето здраве. Направен от зърната на какаовото дърво, то е един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.

Проучванията показват, че тъмният шоколад (а не захарните пакетирани храни) може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания.

1. Тъмният шоколад е много питателен


Ако купувате качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао, то той всъщност е доста питателен.Съдържа прилично количество разтворими фибри и минерали.


100 грама бар тъмен шоколад със 70-85% какао съдържа :    11 грама фибри.
    67% от RDA за желязо.
    58% от RDA за магнезий.
    89% от RDA за мед.
    98% от АРР за манган.
    Има също много калий, фосфор, цинк и селен.


Разбира се, 100 грама (3,5 унции) е доста голямо количество и  не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Всички тези хранителни вещества също идват с 600 калории и умерени количества захар.

Поради тази причина тъмният шоколад се консумира най-добре в умерени количества.

Мазнините са предимно наситени и мононенаситени, с малки количества полиненаситени мастни киселини.Той също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е малко вероятно да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много малко в сравнение с кафето.
Качественият тъмен шоколад е богат на фибри, желязо, магнезий, мед, манган и няколко други минерали.

2. Тъмният шоколад е мощен източник на антиоксидантиЧували ли сте някога за мярка, наречена ORAC?

ORAC е съкращение на кислородния радикален абсорбционен капацитет. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.

По принцип, изследователите хвърлят куп свободни радикали (лоши) срещу проба от храна и виждат колко добре антиоксидантите в храната могат да ги „разоръжат“.

Биологичната значимост на тази метрика е поставена под въпрос, тъй като е направена в епруветка и може да няма същия ефект в организма.

Въпреки това, мисля, че си струва да се спомене, че суровите, непреработени какаови зърна са сред най-добре оценените храни, които са били тествани.

Тъмният шоколад е натоварен с органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Те включват полифеноли, флаваноли, катехини и др.

Едно проучване показа, че какаото и тъмният шоколад съдържат повече антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, отколкото други плодове, тествани, включително боровинки и ягодоплодни Acai.


3. Тъмният шоколад може да подобри кръвния поток и понижи кръвното наляганеФлаванолите в тъмен шоколад могат да стимулират ендотелиума, лигавицата на артериите, да произвеждат азотен оксид (NO), който е газ.

Една от функциите на NO е да изпраща сигнали към артериите, за да се отпусне, което намалява резистентността към кръвния поток и по този начин намалява кръвното налягане.

Има много контролирани проучвания, които показват, че какаото и тъмният шоколад могат да подобрят притока на кръв и по-ниското кръвно налягане, но ефектите обикновено са леки .

Въпреки това, има и едно проучване при хора с повишено кръвно налягане, което не показва никакъв ефект, затова вземете всичко това със зрънце сол.

Долната линия: Биоактивните съединения в какаото могат да подобрят притока на кръв в артериите и да причинят малко, но статистически значимо понижение на кръвното налягане.

4. Тъмният шоколад повишава HDL и защитава LDL от окисляване

Консумирането на тъмен шоколад може да подобри няколко важни рискови фактора за сърдечни заболявания.

В контролирано проучване е установено, че какаовият прах значително намалява окисления LDL холестерол при мъжете.

Той също така увеличава HDL и понижава общия LDL при мъжете с повишен холестерол.

Окисленият LDL означава, че LDL (“лош” холестерол) реагира със свободни радикали.

Това прави LDL частицата сама по себе си реактивна и способна да увреди други тъкани… като лигавицата на артериите в сърцето ви.

Чудесно е, че какаото понижава окисления LDL. Той съдържа изобилие от мощни антиоксиданти, които го правят в кръвния поток и предпазват липопротеините от окислително увреждане (10, 11, 12).

Тъмният шоколад също може да намали инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много болести като сърдечни заболявания и диабет .

Долна линия: Тъмният шоколад подобрява няколко важни рискови фактора за заболяване. Той понижава чувствителността на LDL към окислително увреждане, като в същото време повишава HDL и подобрява инсулиновата чувствителност.


5. Тъмният шоколад може да понижи риска от сърдечно-съдови заболяванияСъединенията в тъмния шоколад изглеждат силно защитни срещу окисляването на LDL.В дългосрочен план, това би трябвало да причини много по-малко холестерол, за да попадне в артериите и трябва да видим по-нисък риск от сърдечни заболявания в дългосрочен план.

Оказва се, че имаме няколко дългосрочни наблюдателни изследвания, които показват доста драстично подобрение.

В проучване на 470 възрастни мъже, какаото е установено, че намалява риска от сърдечносъдова смърт с невероятни 50% за период от 15 години.

Друго проучване показа, че консумирането на шоколад 2 или повече пъти седмично намалява риска от калцифициране на плаката в артериите с 32%. Консумацията на шоколад по-рядко нямаше ефект.

Още едно проучване показа, че шоколад 5 пъти седмично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 57% .

Разбира се, тези 3 проучвания са така наречените обсервационни проучвания, които не могат да докажат, че шоколадът е причината за намаляването на риска.

Въпреки това, имайки предвид, че имаме биологичен механизъм (по-ниско кръвно налягане и окислен LDL), мисля, че е правдоподобно, че редовната консумация на тъмен шоколад всъщност може да намали риска от сърдечни заболявания.

Долната линия: Наблюдателните проучвания показват драстично намаляване на риска от сърдечни заболявания за хората, които консумират най-много шоколад.


Съединенията в тъмния шоколад изглеждат силно защитни срещу окисляването на LDL.

В дългосрочен план, това би трябвало да причини много по-малко холестерол, за да попадне в артериите и трябва да видим по-нисък риск от сърдечни заболявания в дългосрочен план.

6. Тъмният шоколад може да защити кожата ви от слънцето

Биоактивните съединения в тъмния шоколад също могат да бъдат чудесни за вашата кожа.

Флавонолите могат да предпазват от увреждане, причинено от слънцето, да подобрят притока на кръв към кожата и да повишат плътността и хидратацията на кожата (19).

Минималната еритемна доза (MED) е минималното количество UVB лъчи, което е необходимо да предизвика зачервяване на кожата, 24 часа след експозицията.

В едно проучване на 30 души, MED повече от два пъти след консумирането на тъмен шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на 12 седмици.

Ако планирате ваканция на плажа, помислете за зареждане на тъмен шоколад през предходните седмици и месеци.

Долната линия: Проучванията показват, че флаванолите от какао могат да подобрят притока на кръв към кожата и да я предпазят от увреждане, причинено от слънцето.


7. Тъмният шоколад може да подобри мозъчната функция

Добрата новина все още не е приключила. Тъмният шоколад също може да подобри функцията на мозъка.

Едно проучване на здрави доброволци показа, че 5 дни консумация на какао с висок флаванол подобри притока на кръв към мозъка.

Какаото може също значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания. Той също така подобрява вербалната плавност и няколко рискови фактора за заболяване .

Какаото също съдържа стимулиращи вещества като кофеин и теобромин, които могат да бъдат основна причина, поради която какаото може да подобри мозъчната функция в краткосрочен план.

Съществуват значителни доказателства, че какаото може да предостави мощни ползи за здравето, като е особено защитно срещу сърдечно-съдови заболявания.

Но, разбира се, това не означава, че хората трябва да излизат навън и да консумират много шоколад всеки ден. Той все още е натоварен с калории и лесно се преяжда. Може би блокче или две след вечеря ще ни е достатъчно, за да се насладим на вкуса.

Имайте предвид, че много от шоколада на пазара е глупост. Трябва да изберете качествени неща… органичен, тъмен шоколад със 70% или по-високо съдържание на какао.

Тъмните шоколади често съдържат малко захар, но количествата обикновено са малки и колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-малко захар ще съдържа.

Има, разбира се, и други ползи за шоколада, които не съм споменал… като страхотния вкус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *